Koodarit haluavat vapauttaa työajat: ”Luovilla toimialoilla kyttääminen ei toimi”

Ohjelmistoyritys Futuricen kulttuurijohtaja Hanno Nevanlinna ja ohjelmistoarkkitehti Kirsi Louhelainen haluavat työntekijöille lisää vapauksia päättää omista työajoistaan, kunhan väärinkäytöksiin puututaan. Futuricessa työajat ovat jo nykyään joustavat. KUVA: JUKKA GRÖNDAHL / HS.

Lue koko juttu


Mitä tapahtuu, kun totuttua rytmiä ei enää olekaan?

Olen käyttänyt Commodore 64:sta, muistan edelleen lankapuhelinnumeroni kotiin (8783230, jos joku epäilee) ja koko elämäni ajan minua on opetettu työelämän ’kahdeksasta-neljään’-rytmiä kohti. Se on normaalia ja kuuluu työelämään. Töissä käydään kahdeksasta neljään, piste. Tuo turvallinen, ihana rutiini päivästä päivään. Mitä tapahtuu, kun rytmiä ei enää olekaan?

Lue koko juttuPelialalla pomoista tuli innostajia, ja sieltä ilmiö leviää muualle – ”On ymmärretty, että tieto, osaaminen ja älykkyys eivät sijaitse ensisijaisesti johtoportaassa”

Pomojen rooli muuttuu tulevaisuudessa, uskoo johtamisesta lukuisia kirjoja kirjoittanut Pentti Sydänmaalakka.Kuva: Rio Gandara / HS

Lue koko juttuVuoden nuori johtaja neuvoo tien menestykseen: Älä johda yritystä sähköposteilla kulmahuoneesta

Vuoden nuori johtaja 2016, toimitusjohtaja Miika Mäkitalo kertoo kaihtavansa hierarkioita ja autoritääristä johtamistyyliä. Hän uskoo sellaisten yritysten, jotka ymmärtävät modernin johtamisen arvon, olevan tulevaisuuden menestyjiä. Kuva: Colourbox

Lue koko juttuEi kyttäämistä tai DDR:ää – ohjelmistoyrittäjät haluavat testata työelämän joustoja

Ohjelmistoala haluaa kokeilla työelämän joustoja monelta kantilta. Ohjelmistoyrittäjät ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha sanoo, että ala on valmis testaamaan esimerkiksi työaikoihin, palkitsemiseen ja työn mittaamiseen liittyviä asioita. Kuva: Maria Kalliokoski

Lue koko juttuTyöaikakäytäntöjen muutospaineet tulevat esiin ohjelmistoalalla

Selvitysmies Jukka Ahtelan työn loppuraportti ”Työaika, tietotyö ja tulevaisuus: esimerkkinä ohjelmistoala” nostaa esille tärkeitä näkökulmia työaikakysymyksistä asiantuntijatyössä. Ohjelmistoala toimii esimerkkinä tietotyön työaikakäytäntöjen muutostarpeista ja kehityksestä. Kuva: Liisa Takala

Lue koko juttu


Rasmus Roihan puheenvuoro: Piiskaamme hevosta, kun autot ohittavat – herätys!

Lue koko juttu


Työaika on menneen maailman mittari – yhä useamman työ on ajasta ja paikasta riippumatonta

Tiina Riikonen vaihtelee kotona työskennellessään työpistettä olohuoneen sohvan ja keittiön välillä.

KUVA: JUKKA GRÖNDAHL / HS.

Lue koko juttu


80 päivää kotikonttorilla – omat työpisteet katoavat, ja Elisalla jo joka kolmas työpäivä tehdään etänä

Elisan työympäristöjen kehityspäällikkö Anita Ovaska keskusteli oman työporukkansa kanssa kotonaan Vantaan Linnaisissa. ”Yksi työporukastamme on aina talvikuukaudet Espanjassa”, Ovaska kertoo Elisan etätöistä. 

Kuva: SIRPA RÄIHÄ / HS

Lue koko juttu


Ohjelmistoyrittäjät ry ottaa kantaa TES:iin: ”Työtä tehdään tiimeissä, joilla on tavoitteet ja deadlineja. Mitataan vaikuttavuutta, ei työntekoa. Yksilön autonomia on viety todella pitkälle, työntekijällä on oma vastuu ja suuri vapaus.”

Työajan pidennyksen hyödyt saattavat jäädä olemattomiksi ohjelmistoalan yrityksille. Ohjelmistoyrittäjien toimitusjohtaja Rasmus Roihan mukaan lopputulos riippuu siitä, miten tietotekniikan palvelualan sopimusehdotuksessa määritelty 24 tunnin pidennys käytännössä toteutetaan.

Lue koko juttu